Speelstraat

 

Wij doen al vele jaren mee aan de actie ‘Sam, de verkeersslang’.
Elk jaar loopt de actie ‘Veilig en milieuvriendelijk naar school’ in de maand mei. Het is de bedoeling dat de kinderen dagelijks beloond worden als ze te voet of met de fiets naar school komen. Per dag te voet, met step/fiets, carpoolen … verdienen ze een punt.
Ook de fietshelm en fluojas verdienen een punt. De punten worden op kaarten gekleefd. Volle kaarten worden op de slang gehangen.

Er zijn een viertal beloningen tussendoor om de kinderen te blijven motiveren. Beloningen zijn: langer speeltijd, extra muziekdag, gezamenlijk spel met lager/kleuter, een ijsje.

Als alle punten verzameld zijn, en de slang van Sam de verkeersslang na een week vol hangt, volgt de grootste beloning: de kinderen krijgen een ‘halve dag speelstraat’.

De speelstraat, een deel van de Gentse Heerweg, wordt vrij gemaakt en dit van 08.00 tot 12.00 uur. De buren krijgen vooraf een infobrief en de ouders worden aangespoord om zoveel mogelijk met de fiets of te voet naar school te komen.
De kinderen krijgen de kans om op straat te skeleren, fietsen, krijten, voetballen, badmintonnen, hinkelen, kleuters met de poppenwagen te rijden … Er is ook grime en een springkasteel.

Er worden ook drankjes en cakjes uitgedeeld … Gezellige sfeer met muziek en de buren die uitgenodigd worden.

Ook de ouders worden actief betrokken: bakken cake, schenken koffie uit, helpen begeleiden bij verschillende activiteiten …