Tegen zinloos geweld

 

Op woensdag 2 april 2006 werd de 17-jarige tiener Joe Van Holsbeeck in een bomvolle lokettenzaal van het Brusselse Centraal Station doodgestoken om zijn mp3-speler. Deze zinloze roofmoord is stilaan het zoveelste voorbeeld van zinloos geweld in onze steeds driester wordende maatschappij. Helemaal tegen gaan kan je niet maar je kan wel proberen om een filosofie te verspreiden die moet bijdragen tot meer bewustwording. Wij vinden dat steeds meer mensen die boodschap moeten uitdragen.

Met onze basisschool steunen we de actie ‘Tegen zinloos geweld’. De actie werd vormgegeven door een positief symbool. Een symbool tegen agressie, geweld én onverschilligheid: een vlinder. Een prachtig, nuttig en –net zoals de mens- een kwetsbaar dier.

 

Het hoofddoel van de actie is bewustwording. De doelstelling is geen politiek statement, gaat ook niet over criminaliteit an sich en sluit ook niet aan bij (het gedachtengoed van) één of andere politieke partij. Of deze actie de bewustwording van de mensen zal vergroten, weten we niet. We vragen immers een betrokkenheid. Een engagement om via een positief symbool op een zwijgzame manier toch een stem te laten horen. Een stem die zegt: “Dit kunnen wij niet langer accepteren”. Want een minuut stilte en een Stille Mars is niet genoeg. Hoe meer mensen de vlinder als symbool dragen, des te luider onze stem klinkt. Tegen de daders. En voor de slachtoffers die weten dat ze er niet meer alleen voor staan.

 

Ook wij geloven dat de oplossing tegen agressie en geweld én onverschilligheid in ‘preventie’ ligt. Door doelgerichte initiatieven in onze basisschool proberen we een structurele ombuiging van mentaliteit teweeg te brengen en te voorkomen dat kinderen van nu, later in een rij langs het zoveelste slachtoffer lopen en denken dat agressie en geweld en onverschilligheid normaal en vanzelfsprekend zijn.

 

Want wij vinden dat respect en vriendschap een zéér hoog goed is dat we in deze sterk geïndividualiseerde maatschappij moeten bewaren én bewaken. Elk nadeel heeft zijn voordeel m.a.w. elk nieuw geval van zinloos geweld vergroot onze walging. Bewustwording kan uitgroeien tot gedragsverandering.